איך מרגישים צירים ואיך מזהים צירים – הסימנים המקדימים

תהליך הלידה הוא תהליך מופלא ומרגש שבו האישה מביאה חיים לעולם, לידה היא מצב רפואי ולכן חשוב לדעת כל מה שצריך לקראת הלידה, כיצד להתכונן אליה ואיך לזהות את הרגע שבו מתחילה הלידה כדי לדעת לפנות לעזרה.

לידה היא תהליך פיזיולוגי טבעי המתרחש כאשר גוף האישה מתכונן לתינוק ויולד אותו. זהו שיאו של תשעה חודשי הריון וכרוך בשורה של שינויים מורכבים בגוף. במהלך הצירים, צוואר הרחם מתחיל להתרחב ולהימחק, מה שמאפשר לתינוק לעבור דרך תעלת הלידה. להתכווצויות הרחם תפקיד חיוני בדחיפת התינוק החוצה, יחד עם עזרת מאמצי הדחיפה של האם.

לידה יכולה להיות חוויה מאתגרת ואינטנסיבית, הן פיזית והן רגשית. חשוב להורים לעתיד להבין היטב מה כרוך בלידה כדי שיוכלו להיות מוכנים ולקבל החלטות מושכלות לגבי תוכנית הלידה שלהם.

הלידה מתחילה בדרך כלל עם תחילת הצירים, שיכולים להתחיל כקלים ולא סדירים ולהתחזק בהדרגה ובתכיפות רבה יותר. התכווצויות אלו עוזרות לדלל ולפתוח את צוואר הרחם, מה שמאפשר לתינוק לרדת. ככל שהלידה מתקדמת, הצירים הופכים אינטנסיביים יותר וקרובים יותר זה לזה.

בנוסף להתכווצויות, סימנים אחרים של צירים עשויים לכלול קרע בשק השפיר, המכונה בדרך כלל ירידת מים, והופעה של דימום, שהוא פריקה של ריר בעל גוון דם. סימנים אלו מצביעים על כך שהגוף מתכונן להולדת התינוק. חשוב לציין שאין בעיה לקיים יחסי מין בזמן הריון אבל מהרגע שיש ירידת מים ההמלצה היא שלא לקיים יחסי מין

חשוב לציין שהלידה היא חוויה ייחודית לכל אישה. משך ועוצמת הלידה יכולים להשתנות מאוד. חלק מהנשים עשויות לעבור לידה מהירה ופשוטה יחסית, בעוד שאחרות עשויות לחוות לידה ארוכה ומאתגרת יותר. חיוני להורים לעתיד שתהיה מערכת תמיכה במקום, כגון רופאה מיילדת או מאמנת לידה, שתדריך אותם בתהליך הלידה ותספק סיוע והרגעה בעת הצורך. 

חשוב גם ליהנות מתמיכה מיד לאחר הלידה, להסביר איך לאחוז את התינוק, מה לעשות איתו ושבמידה ויש כתמי לידה זה מצב שכיח ולא מסוכן ועוד שאלות ותהיות שיכולות לצוף אחרי הלידה.

הסימנים המוקדמים של לידה

ככל שתאריך היעד מתקרב, חיוני להיות מודעים לסימנים המוקדמים של צירים. סימנים אלה יכולים להשתנות מאישה לאישה, אך יש כמה אינדיקטורים נפוצים שכדאי לשים לב אליהם. אחד הסימנים המוקדמים הוא אובדן פקק הריר, שהוא הפרשה עבה האוטמת את צוואר הרחם במהלך ההריון. זה יכול לקרות כמה ימים או אפילו שבועות לפני תחילת הצירים. סימן נוסף שצריך לשים לב אליו הוא פרץ פתאומי של אנרגיה. יש נשים שחוות גל של אנרגיה ואינסטינקט קינון חזק בזמן שהגוף שלהן מתכונן ללידה.

בנוסף, התכווצויות תכופות וחזקות של צירים מדומים יכולות להיות סימן לכך שהלידה מתקרבת. התכווצויות אלו לרוב אינן כואבות ואינן סדירות, אך ככל שהלידה מתקרבת, הן עשויות להיות סדירות ואינטנסיביות יותר. סימן מוקדם נוסף הוא התינוק "נופל", הידוע גם בשם הבהרה, כאשר ראשו של התינוק יורד לתוך האגן. זה יכול להקל על הלחץ על הסרעפת של האם, להקל על הנשימה, אך עשוי גם להגביר את הלחץ על שלפוחית השתן, ולגרום להטלת שתן תכופה יותר.

סימנים מוקדמים אחרים של צירים כוללים כאבי גב, התכווצויות והפרשות מוגברת מהנרתיק. כאבי גב יכולים להיות תוצאה של הכנת הרצועות והמפרקים באגן ללידה. התכווצויות יכולות להרגיש דומה לכאבי מחזור ועשויות לבוא וללכת. הפרשה מוגברת מהנרתיק, שעלולה להיות נגועה בדם או להיראות עבה מהרגיל, היא גם סימן שכיח לכך שהלידה מתקרבת.

איך מבחינים בהבדל בין צירים אמיתיים לעומת מדומים

חשוב לדעת מה זה צירים, איך מזהים צירים, איך מרגישים צירים מוקדמים ואיך מרגישים צירים מדומים כדי לדעת לקבוע אם הצירים שאת חווה הם צירים אמיתיים או צירים מדומים, במיוחד עבור הורים בפעם הראשונה, הזיהוי יכול להיות מאתגר. עם זאת, ישנם כמה הבדלים עיקריים שיש לקחת בחשבון שיכולים לעזור להבחין בין הצירים.

  1. תזמון וסדירות: צירים אמיתיים בדרך כלל הופכים לסדירים יותר וקרובים יותר יחד עם הזמן. הם מופיעים בדפוס עקבי, כאשר התכווצויות נמשכות כ-30-70 שניות ומתרחשות במרווחי זמן קבועים. צירים מדומים, לעומת זאת, נוטים להיות לא סדירים ואינם מופיעים בדפוס עקבי. הם עשויים לבוא וללכת, והעוצמה עשויה להשתנות ללא כל סדירות. 

  2. עוצמה ומיקום של הכאב: התכווצויות אמיתיות מתוארות לעיתים קרובות כמתחילות מאחור ולאחר מכן מקרינות לקדמת הבטן. הכאב מתגבר בהדרגה בעוצמתו ויכול להיות די לא נוח. צירים מדומים, הידועים גם בשם התכווצויות ברקסטון היקס, הם בדרך כלל פחות אינטנסיביים ועשויים להרגיש יותר כמו תחושת התכווצות או לחיצה בבטן. הכאב בדרך כלל מתון יותר ואינו מתגבר באופן משמעותי. 

  3. השפעת הפעילות והמיקום: התכווצויות אמיתיות אינן מושפעות משינויים בפעילות או בתנוחה. בין אם את נחה, הולכת או משנה תנוחות, הצירים יימשכו ואולי אף יתחזקו. צירים מדומים, לעומת זאת, מושפעים לעתים קרובות מפעילות ומיקום. הם עשויים להרפות מעט או להפסיק לחלוטין כאשר את משנה את רמת הפעילות או המיקום שלך. לדוגמה, הם עשויים להירגע כאשר את שוכבת או נחה.

 

איך מרגישים צירים

כאבים במהלך הלידה

כאבים בזמן הצירים הם חלק טבעי ונורמלי מתהליך הלידה. חשוב להבין את סוגי הכאב השונים שאת עלולה לחוות וכיצד להתמודד עם כאבי צירים. הנה כמה נקודות עיקריות שכדאי לקחת בחשבון:

סוגים שונים של כאב

כאבי לידה מתוארים לעתים קרובות כתחושות אינטנסיביות, חדות או דמויות התכווצויות. ניתן לחוש אותם בבטן התחתונה, בגב ובאגן. ישנם שני סוגים עיקריים של כאב במהלך הלידה:

– צירים: המקור העיקרי לכאבי צירים במהלך הצירים הוא הצירים עצמם. אלה הם הידוק והרגעה הקצבית של הרחם כפי שהוא פועל לדחוף את התינוק כלפי מטה והחוצה. עוצמת הצירים יכולה להשתנות מאישה לאישה ועלולה לעלות ככל שהלידה מתקדמת.

– כאב פרינאום: כאשר התינוק עובר בתעלת הלידה, את עלולה לחוות גם כאב ולחץ באזור הנקבים (האזור שבין הנרתיק לפי הטבעת). זה ידוע ככאב פרינאום ויכול להיות די חזק בשלב הדחיפה של הלידה.

שיטות לניהול הכאב

ישנן טכניקות שונות זמינות לסייע בניהול הכאב במהלך הצירים. אלו כוללים:

– נשימה והרפיה: לימוד טכניקות נשימה עמוקה והרפיה יכול לעזור להתמודד עם הכאב. התמקדות בנשימה ומציאת תנוחה נוחה יכולה לעזור להסיח את הדעת מעוצמת הצירים.

– תנועה ומיקום: שינוי תנוחות והישארות פעילה במהלך הלידה יכולים לעזור להקל על הכאב ולהקל על התקדמות הלידה. הליכה, נדנוד ושימוש בכדור לידה הם טכניקות נפוצות לסייע בניהול אי נוחות.

– טיפול תרופתי: במקרים מסוימים, ניתן להשתמש בתרופות כדי לסייע בניהול הכאב במהלך הצירים. האפשרויות כוללות אפידורל, המספק הקלה בכאב מהמותניים ומטה, או משככי כאבים אחרים

הבדלים אישיים ותמיכה

חשוב לזכור שסבילות ותפיסה לכאב משתנים מאדם לאדם. מה שעשוי להיות סביר עבור אישה אחת עשוי להיות מאתגר יותר עבור אישה אחרת. מערכת תמיכה חזקה, כולל בת/בן זוג, דולה או רופאה, יכולה לספק תמיכה רגשית ופיזית במהלך הלידה. הם יכולים להציע עידוד, לספק אמצעי נחמה ולעזור להתמודד עם הכאב.

מתי לפנות לטיפול רפואי

לדעת מתי לפנות לטיפול רפואי במהלך הלידה היא חיונית לרווחת האם והתינוק כאחד. בעוד שכל לידה היא ייחודית, ישנם סימנים ותסמינים מסוימים המעידים על צורך בסיוע רפואי מיידי. אם את נתקלת באחד מהדברים הבאים, חשוב לפנות לרופאה המטפלת שלך או ללכת לבית החולים ללא דיחוי.

צירים חזקים וקבועים: אם הצירים שלך נעשים יותר ויותר אינטנסיביים ומתרחשים במרווחי זמן קבועים, זה עשוי להיות סימן שאת בלידה פעילה. זה נכון במיוחד אם הצירים נמשכים כ-60 שניות ונמצאים בהפרש של חמש דקות באופן עקבי או קרוב יותר.

ירידת מים: אם שק השפיר שלך נקרע ואת מבחינה בירידה או טפטוף קבוע של נוזלים, חשוב ליידע את הרופא. זה יכול להיות סימן לכך שהלידה התחילה, והצוות הרפואי יצטרך להעריך את ההתקדמות שלך ולהבטיח את רווחתך שלך ושל התינוק כאחד.

דימום נרתיקי כבד: אם את חווה דימום כבד שעובר דרך כרית, זה יכול להיות סימן לסיבוך רציני כגון שליה מקדימה או היפרדות שליה. פני לטיפול רפואי מיידי אם את מבחין בסימפטום זה.

ירידה בתנועת העובר: אם אתה מבחין בירידה פתאומית בתנועות של תינוקך או אם אינך יכול להרגיש תנועה כלל, חשוב לפנות מיד לרופא שלך. זה יכול להיות אינדיקציה למצוקה עוברית, ויש צורך בטיפול רפואי מיידי.

על הכותבת

חלי בילו

חלי בילו

יזמית, בלוגרית, מרצה, חיית רשת, יועצת עסקית לתחום הדיגיטל, אמא ל-3 ילדים מדהימים ובעלת האתר 2bmommy

עכשיו בגנים

כאן תמצאו מידע מקיף ומגוון על חינוך טרום יסודי גם לכם ההורים וגם תוכן מקצועי, עדכני ורלוונטי לגננות, מנהלי/ות גנים ולצוות המקצועי. קריאה שימושית ומהנה!

המייל האדום

נתקלתם בבעיה?

דווחו לנו על: אי סדרים ו/או בעיות ו/או חוסר הגינות ואנחנו בפורטל גן ילדים נשמח לסייע לכם בבדיקה ובטיפול בבעיה*

פרסמנו אצלנו!

יש לכם גן ילדים או עסק שמעניין הורים?

אנחנו הבמה שלכם! צרו עימנו קשר ונציע לכם חבילת פרסום שאי אפשר לסרב לה.

עכשיו בפורומים

שם הפורום

2 שורות על המתאות את הפרום
2 שורות על המתאות את הפרום 

חדש בלוחות

יד 2

הצעות עבודה ושירותים

הצעות עבודה ושירותים