אלימות

חשוב לנסות ולהבין מה עורר את ההתנהגות הלא רצויה אצל הילד? האם שלבי התפתחות יכולים להסביר זאת? משהו ספציפי שגרם לכך? משהו כללי שעובר על הילד? האם הוא מתנהג כך שוב ושוב בתגובה על גירוי מסוים? האם זהו אירוע חד פעמי?

חשוב להשתמש בידע שיש לכם על הילד, מאפייניו הכללים, הטמפרמנט שלו ועוד בניתוח האירוע. חשוב גם לשתף את צוות הגן בניתוח האירוע- בוודאי אם הוא חוזר על עצמו.

היו ברורים מאד ואמרו לילד מה אתם מוכנים ומה אינכם מוכנים לקבל בהתנהגותו, הדבר נכון גם לגבי פעוטות קטנים מאד!, מתי מותר להגיב כך ומתי אחרת, מה מותר ומה אסור ולמה. אל תנאמו נאומים ארוכים ואל תטיפו מוסר. היו קצרים, מובנים וחיוביים ככל האפשר.

חשוב ששפת הגוף שלכם ושפת הדיבור ישדרו שדר מקביל ולא אמביוולנטי או סותר.

אל תשללו את הילד- אלא את התנהגותו.

תנו לו תחושה שהוא יכול לשנות את התנהגותו. אל תשדרו לו שאתם "מיואשים" ממנו.

במשחק או פעילות שבין הילדים- פקחו עין אך נסו לא להתערב. תנו להם אפשרות לפתור דילמות וקונפליקטים בכוחות עצמם, תנו להם לעבור את כל התהליך עד הסוף – על פי שיקול דעתכם וכל זמן שאין סכנה לאחד מהם. התערבותכם קוטעת בכל פעם את האפשרות שלהם לסיים את התהליך, לבדוק את עצמם ואת מערך הכוחות שלהם בתוך הקבוצה- כך שהם צריכים לחזור שוב ושוב על ההתנסות.

כאשר אתם רואים אגרסיביות מסוכנת או התנהגות שעל פי שיקול דעתכם מצריכה התערבות שלכם- הפסיקו את ההתנהגות השלילית באמצעים לא אלימים והציעו לילד ולילדים כיוון אחר, תעסוקה אחרת, כך אתם מדגימים לילד אופציות אלטרנטיביות לאלימות כפתרון או כתגובה אוטומטית.

 
חשוב מאד שאתם, כמבוגרים, תדגימו בפני הילדים התערבות והתנהגות כללית שאיננה אלימה, שיש בה שיתוף, הבנה, פתרונות אלטרנטיביים לקונפליקטים ועוד. חשוב שתדגימו בפני הילדים התנהגות כזו בכל הקשר. אתם המודל של הילדים. אם אתם עצמכם אינכם נוהגים בכבוד ואם אתם משתמשים באלימות כלשהי, כולל מילולית, אתם משדרים לילד שדר כפול: שדר גלוי של שלילת האלימות ושדר סמוי של התרת האלימות.
 
עודדו את הילד לבטא במילים את כעסו, תסכולו ואת הסיבות לכך- במקום באלימות. עשו זאת גם בסיטואציה עצמה של קונפליקט ואלימות וגם בשיגרת היום-יום, ברגעים רגועים.
 
תנו לילדים, בשיגרת הגן והחיים בכלל, לבטא את עצמם באמצעים לגיטימיים שונים כמו: ציור, משחק, תנועה, שמאפשרים לבטא את כל טווח הרגשות. אל תהיו שיפוטיים לגבי הבעת רגשות שנחשבים "שליליים" לכאורה. הכל מותר וחשוב שהכל יתבטא! התכחשות לרגשות מסוימים או הסתרתם רק מחריפים את הצורך להשתמש בהם. הם אינם מכחידים אותם.
 
אין לפתור בעיה של אלימות אחת באמצעות אלימות אחרת, למשל: צעקות או הנחייה לילד להחזיר מכה.
 
שתפו את ההורים (אם אתם ההורים- שתפו את הגננת) במה שעובר על הילד, מה שקרה בגן, איך הגבתם, מה קדם לכך וכדומה. הקשיבו להורים ולמדו מהם על הילד שלהם ומה מתאים לו, מה גורם לו תסכול, מה מרגיע אותו. יש להבין כי ההורים הם המודלים החשובים ביותר בחייו של הילד.
 
הערה: במהלך הרצאותיי בגני ילדים או בפני קבוצות הורים אני עוסקת רבות בבעיות מסוג זה, אני שומעת תגובות מתוסכלות ומסובכות ביותר של הורים ושל אנשי חינוך. מן הראוי להקדיש לנושא תשומת לב מרובה ולא לעסוק בו רק כאשר כמעט מרימים ידיים. זהו שלב שבו נדרשת כבר עבודה מסובכת מאד עם הילדים, הצוות בגן ולעיתים גם עם ההורים. כדאי לחשוב על הנושא במושגים של "מניעה".

* כותבת הכתבה הינה, דרורית אמיתי-דרור, מומחית לגיל הרך

על הכותבת

חלי בילו

חלי בילו

יזמית, בלוגרית, מרצה, חיית רשת, יועצת עסקית לתחום הדיגיטל, אמא ל-3 ילדים מדהימים ובעלת האתר 2bmommy

קפיצת גדילה תינוקות
תינוקות

קפיצת גדילה תינוקות – טבלת קפיצת התפתחות של התינוקות לפי גילאים

קפיצות גדילה של תינוקות הן תקופות של שינויים פיזיים והתפתחותיים מהירים שעוברים תינוקות במהלך שנות חייהם הראשונות.  קפיצות גדילה מאופיינות בעליה פתאומית במשקל התינוק, גובהו

קרא עוד »

עכשיו בגנים

כאן תמצאו מידע מקיף ומגוון על חינוך טרום יסודי גם לכם ההורים וגם תוכן מקצועי, עדכני ורלוונטי לגננות, מנהלי/ות גנים ולצוות המקצועי. קריאה שימושית ומהנה!

המייל האדום

נתקלתם בבעיה?

דווחו לנו על: אי סדרים ו/או בעיות ו/או חוסר הגינות ואנחנו בפורטל גן ילדים נשמח לסייע לכם בבדיקה ובטיפול בבעיה*

פרסמנו אצלנו!

יש לכם גן ילדים או עסק שמעניין הורים?

אנחנו הבמה שלכם! צרו עימנו קשר ונציע לכם חבילת פרסום שאי אפשר לסרב לה.

עכשיו בפורומים

שם הפורום

2 שורות על המתאות את הפרום
2 שורות על המתאות את הפרום 

חדש בלוחות

יד 2

הצעות עבודה ושירותים

הצעות עבודה ושירותים