בעקבות הצהרת מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), בנוגע להנחיות חדשות ביחס למסנני קרינה, האגודה למלחמה בסרטן מצפה שההנחיות החדשות תיושמנה גם בארץ, כדי להגביר את ההגנה על הציבור המשתמש במוצרים אלה.
האגודה חוזרת וממליצה לציבור לנהוג בהתאם להנחיות של חשיפה חכמה בשמש ולנקוט באמצעי הזהירות המתבקשים, על מנת לצמצם ככל האפשר את הנזקים מחשיפה לשמש.
לדברי מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן: "אנו מברכים על כל פעולה והנחיה, שמטרתן להגן על הצרכנים מפני נזקים העלולים להיגרם עם החשיפה לשמש. הנחיות מנהל המזון והתרופות האמריקאי מבססות את הסטנדרטים הראויים לבדיקה של יעילות מסנני הקרינה למיניהם ומחייבות פרסום נאות על-גבי המוצרים, ביחס ליעילותם המוכחת ולאופן השימוש הנכון בהם".
לפני כשנתיים, בעקבות דיון שיזמה האגודה למלחמה בסרטן בנושא, עם אגף הרוקחות של משרד הבריאות, כבר יושמו חלק מההמלצות, כגון: איסור לייחס למסנני הקרינה 'חסימה מוחלטת' וכדומה. כעת, עם גיבוש ההמלצות של מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), הוחלט כי יתקיים דיון משותף נוסף, לאחר שאגף הרוקחות יבחן את ההמלצות הסופיות של ה- FDA. אנו מצפים שההנחיות החדשות תיושמנה גם בארץ, כדי להגביר את ההגנה על הציבור המשתמש במוצרים אלה.
האגודה למלחמה בסרטן חוזרת ומבהירה, כי שימוש נכון במסנני קרינה הינו חשוב ועשוי להקטין את הנזקים הנגרמים בעקבות חשיפה בלתי מבוקרת לקרינת השמש, אך בכל מקרה, יש להשתמש באמצעי ההגנה הנוספים ולא להסתפק רק במריחת התכשיר. חשוב לדעת, כי גם עם תכשיר ההגנה המיטבי, עלולות חלק מהקרניים העל-סגולות לחדור דרך העור ולגרום נזק – לכן יש להתייחס לתכשיר רק כחלק מאמצעי ההגנה אותם יש לנקוט נגד השמש:
- רצוי להימנע, עד כמה שאפשר, מחשיפה לשמש בין השעות 16:00-10:00, שהן שעות בהן עוצמת הקרינה מרבית.
- ביגוד – לכסות את הגוף ככל הניתן בלבוש (חולצה עם שרוול ומכנסיים). הבדים המספקים את מירב ההגנה מפני קרני השמש הם בדים באריגה צפופה, כמו כותנה.
- כובע – לחבוש כובע רחב שוליים שיגן על הפנים, העיניים, הצוואר והעורף מקרני השמש.
- משקפיים – להרכיב משקפי שמש תקניים המסננים את מעבר הקרניים העל-סגולות.
- מסנן קרינה – למרוח את אזורי העור, שנותרו גלויים לשמש, כחצי שעה לפני היציאה, במריחה כפולה של מסנן קרינה עם מקדם הגנה 15 ומעלה, המספק הגנה מקרני UVB וגם הגנה מקרינת UVA (אין הוכחה לתוספת הגנה לתכשירים עם מקדם-הגנה מעל 50). ה- FDA מדגיש, שרק תכשירים המכילים את כל מרכיבי ההגנה האלה יזכו בתווית של "טווח הגנה רחב".
- תכשירים שאינם עמידים במים, יש לשוב ולמרוח כל כחצי שעה. בהנחיות החדשות של ה- FDA יידרש, שמוצרים במקום להיות מוגדרים כ"עמידים במים", יציינו את משך ההגנה שהם מספקים – ניתן יהיה לציין הגנה של 40 דקות או 80 דקות. הגנה מעבר לשעתיים, ללא מריחה חוזרת, תדרוש הצגת נתונים בפני ה- FDA וקבלת אישורו לכיתוב.
כמו כן, חשוב לזכור כי, תכשירים שנמרחו לאחר שנוצרה כוויה מהשמש – אין בכוחם לבטל את הנזקים המצטברים מהשמש, שהם בחלקם בלתי הפיכים ואינם ניתנים לתיקון. תכשירי לחות לעור שנמרחים במקום שנכווה, משפרים את תחושת הצריבה, אך לא מבטלים את הנזק שנגרם.
כיצד להשתמש בתכשירים מסנני קרינה?
התכשירים המכילים מסנני קרינה על סגולה מיועדים לשימוש חיצוני על העור. שימוש נכון בתכשירים אלה עשוי להקטין את הנזקים הנגרמים בעקבות חשיפה בלתי מבוקרת לקרינת השמש, ובמיוחד את הסכנה לפתח כוויה, סרטן העור והזדקנות מוקדמת של העור. אך בכל מקרה, יש להשתמש באמצעי ההגנה הנוספים ולא להסתפק רק במריחת התכשיר.
תכשירי הגנה – מסנני קרינה
ישנם תכשירי הגנה מפני קרינת השמש הסופגים את הקרינה העל – סגולה, בעוד תכשירים אחרים דוחים אותה מהעור. התכשירים יעילים למדי בחסימת קרני UVB, אך כדי לספק הגנה גם בפני קרינת UVA יש צורך שיכילו חומרים מיוחדים המציעים הגנה ניכרת נגד קרינת UVA ו- UVB גם יחד.
מהו מדד SPF?
מקדם ההגנה (SPF) של התכשיר מהווה מדד לאורך הזמן שבו התכשיר מגן על העור מפני האדמומית (כוויות השמש) הנגרמת מקרינת UVB, בהשוואה לאורך הזמן שבו העור מאדים ללא הגנה. אם הזמן, שלוקח לעור רגיל להאדים, הוא 20 דקות, השימוש בתכשיר עם מקדם הגנה 15 יאריך באופן תיאורטי את משך הזמן עד שהעור יאדים פי 15, כלומר למשך כ-5 שעות. משך הזמן שבו אדם יפתח, למעשה, כוויה על עורו תלוי, בין היתר, בשעת היום בה הוא נחשף לשמש, עונת השנה, עוצמת הקרינה המוחזרת וסוג עורו.
תכשיר עם מקדם הגנה 15 חוסם 93% מקרינת UVB. מקדמי הגנה מעל 30 מוסיפים עוד 4% לחסימת קרינת UVB, כלומר, מגיעים לחסימת 97% מקרינת UVB. התכשירים עם מקדמי ההגנה הגבוהים, מומלצים במיוחד לאנשים רגישים לשמש, לחולים בסרטן העור ולאנשים בסיכון גבוה לחלות בסרטן, וכן למחליקי סקי מים או שלג, הנחשפים במשך היום לעוצמות גבוהות של קרינה ישירה ומוחזרת.
בעוד מקדם ההגנה הוא מדד אוניברסלי למידת ההגנה מפני קרינת UVB, אין מדד מוסכם כזה לגבי קרינת UVA. מדענים ברחבי העולם עוסקים בפיתוח בדיקות שיוכלו למדוד את מידת ההגנה מפני קרינת UVA. עם זאת, תכשירים עם מקדמי הגנה מעל 30 מספקים לרוב הגנה טובה יותר מקרינת UVA ועל כן מומלצים יותר לשימוש.
מאידך אין הוכחות מדעיות לתוספת הגנה לתכשירים מסנני קרינה בעלי מקדם הגנה של למעלה מ-50.
חשוב למרוח שכבה כפולה של התכשיר, כלומר, למרוח על העור שכבה נוספת, לאחר שהשכבה הראשונה יבשה, כחצי שעה לפני היציאה מהבית. מומלץ למרוח את התכשיר לפני כל יציאה לשמש, ולא רק כשהולכים לים או לבריכה.
חשוב לזכור
גם עם תכשיר ההגנה האידיאלי, עלולות חלק מהקרניים העל-סגולות לחדור דרך העור ולגרום נזק, לכן יש להתייחס לתכשיר רק כחלק מאמצעי ההגנה אותם יש לנקוט נגד השמש, ומומלץ להשתמש באמצעי ההגנה הנוספים: הימנעות משהייה בשמש בשעות 16:00-10:00, כובע, משקפיים, ביגוד, וצל.
כדי להבטיח הגנה רצופה, חשוב לחדש את מריחת התכשיר מסנן הקרינה במהלך השהות בחוץ:
- תכשיר המוגדר כעמיד במים מומלץ לשוב ולמרוח כל שעתיים.
- תכשיר שאינו עמיד במים, יש לשוב ולמרוח אותו כל חצי שעה לערך, במיוחד לאחר הזעה מוגברת ושחיה.
- ישנם תכשירים בצורת תחליב, ג'ל או תרסיס. יש למנוע את מגע התכשיר בעיניים ולהמנע משאיפתו.
- מסנני קרינה אינם תחליף לכובע, ללבוש מגן, למשקפי שמש ולסככה המעניקה צל.
התייחסות משרד הבריאות להנחיות החדשות של ה-FDA לגבי מסנני קרינה
להלן התייחסות משרד הבריאות להנחיות החדשות של ה-FDA לגבי מסנני קרינה אשר תיכנסנה לתוקף בארה"ב בקיץ 2012. הנחיות אילו מתייחסות בעיקר להיבט הרגולטורי של הרישוי והרישום על גבי התכשירים והצהרות היצרנים, ואינן שוללות את השימוש במסנני קרינה כאחד האמצעים למניעה של סרטן העור. מדיניות הרישוי של משרד הבריאות נבחנת מעת לעת לאור המלצות חדשות של רשויות בעולם ומעודכנת לפי הצורך.
משרד הבריאות מדגיש כי מסנן קרינה הוא רק אחד מהאמצעים המומלצים למיגון מפני קרינה, לצד שימוש בביגוד ובעיקר – מניעת חשיפה לשמש ככל שניתן. במידה ונעשה שימוש במסנן קרינה – משרד הבריאות ממליץ להשתמש במסנן קרינה רחב טווח, לספק הגנה מפני קרינת UVA ו UVB ובעל פקטור מיגון ( ( SPFשל 30 לפחות. יש למרוח אותו כחצי שעה לפני החשיפה לשמש. דרושה מריחה אחידה ומספקת מבחינת כמות הקרם. לאחר כניסה למים או הזעה או שהייה של מספר שעות יש להימרח פעם נוספת. |