כללי
היפגעות כתוצאה מהשארת ילדים ברכב הינה אחת ההיפגעויות הבולטות בעונת הקיץ. בשנים 2004-7 דווח בכלי התקשורת בישראל על כ- 40 ילדים שנשכחו ברכב, כאשר ארבעה מהם מתו.
מחקרים שונים מראים כי, חום קיצוני משפיע על תינוקות ופעוטות במהירות רבה יותר ובצורה חמורה יותר מאשר על מבוגרים. מכיוון שממדי הגוף של ילדים קטנים. טמפ' הגוף שלהם עלולה לעלות במהירות הגדולה פי שלושה עד חמישה מהמהירות בה עולה טמפרטורת
הגוף של מבוגר.
הגדרות רפואיות
המחקר בנושא היפגעות ילדים כתוצאה מהישארותם ברכב, משתמש, על פי רוב, בשני מושגים: מכת חום – Heat stress והיפרתרמיה – Hyperthermia על אף ההבדל הרפואי והפיזיולוגי בין שני המצבים המשותף להם הוא שחום הגוף עולה, ומגיע ל- 40.5 מעלות צלזיוס.
השפעת הטמפרטורה מחוץ לרכב על זו שבתוכו
נבדקה השפעת תנאי החום מחוץ לרכב על החום שבתוך חלל הרכב, הן כשהחלונות סגורים והן כאשר היו פתוחים.
בבדיקה שנערכה במצב בו החלונות היו סגורים, נמצא כי בתנאי חום של 36.8 מעלות צלזיוס מחוץ לרכב, חום פנים הרכב עולה בכ- 75% ב- 5 הדקות הראשונות, ומגיע לשיאו תוך 15 דקות ל 51-67 מעלות צלזיוס. גם במצב בו החלונות היו פתוחים ב- 20 ס"מ ( 8 אי נצ' , לערך) , לא היה הבדל בתוצאות.
מגמות דומות נמצאו גם במחקרם של רוברטס ורוברטס.
בבדיקת במחקרו של בר אור שנערך מטעם חברת ג'נרל מוטורס, נמצא כי טמפ' האוויר במכונית קטנה שאווררה לפני כן באמצעות מזגן, ואשר שהתה בשמש בטמפ' של 35 מעלות צלסיוס ( 95 מעלות פרנהייט) נמצא, שלאחר 20 דקות הטמפ' במכונית הגיעה ליותר
מ- 50 מעלות צלסיוס ולאחר 40 דקות הטמפ' עברה את ה- 65.5 מעלות צלסיוס.
במחקרם ניסו נל ושות' לבדוק האם מגמות דומות מתרחשות גם בטמפרטורות"נוחות" יותר. לשם כך הוצבה מכונית, חשופה לשמש, בתנאי מזג אוויר נוחים יחסית, על מנת לבדוק את כיצד משפיעה הטמפרטורה מחוץ לרכב על זו שבתוכו . הממצאים: בימים בהם הטמפרטורה בחוץ היתה של 22 מעלות צלזיוס, תוך 60 דקות עלתה הטמפרטורה בתוך חלל הרכב ל- 47 מעלות צלזיוס. 80% מעליית החום התרחשה ב 30 הדקות הראשונות.
בנוסף, נמצא כי גם אם לפני עריכת הניסוי הרכב קורר בעזרת מיזוג אויר, לאחר 5 דקות בשמש, הטמפרטורה הגיעה לרמה שבה כבר לא היה ניתן להבחין שהרכב קורר לפני דקות מספר.
הסיבות להשארות הילדים ברכב:
- כ- 51% מהילדים "נשכחו" על ידי הוריהם או האדם המשגיח.
- כ- 30% מהילדים שיחקו בתוך הרכב, ללא השגחה.
- כ- 18% מהילדים הושארו ברכב בכוונה על ידי מבוגר.
- ו- 1% מסיבות לא ידועות.
גילאי הילדים שנפטרו היו בין 7 שבועות עד גיל 13 שנה, כאשר הגיל הממוצע היה 24 חודשים.
חקיקה
במדינות שונות בעולם ישנם חוקים המתייחסים להשארת ילדים לבדם. חלק מהחוקים מתייחסים ספציפית לנושא השארת ילדים ברכב, וחלקם מנוסח באופן כללי.
ישראל
במדינת ישראל החוק מתייחס להשארת ילדים לבדם, ללא התייחסות למקום.
התיקון לחוק העונשין קובע כי: המשאיר ילד שטרם מלאו לו 6 שנים בלא השגחה ראויה ובכך מסכן את חיי הילד או פוגע או עלול לפגוע פגיעה ממשית בשלומו או בבריאותו, דינו – מאסר 3 שנים, עשה כן ברשלנות – דינו מאסר שנה. עשה זאת במטרה לנטוש את הילד – דינו מאסר 5 שנים.
המלצות מד"א וארגון בטרם למניעת היפגעות כתוצאה מהשארת ילדים ברכב לבדם:
- לעולם אין להשאיר ילד לבדו, בתוך או מחוץ לרכב, גם לא לדקה.
- אין להשאיר תינוקות או ילדים ללא השגחה ברכב כאשר החלון פתוח. זהו אינו פתח מספיק לאוורור במהלך ימי הקיץ והפעוטות חשופים בדרך זו למכת חום, להתייבשות ולמוות.
- יש לדאוג לכסות בכיסוי בד כל כסא בטיחות לפעוטות שעשוי מעור או מפלסטיק, על מנת שחומו הגבוה ברכב לא יגרום לכוויות בגוף הפעוט.
- בנסיעות, יש לדאוג שמושבו של הילד ייהנה מהצללה קבועה על מנת שלא יסבול חלילה מהתייבשות או מכת חום.
- בנסיעות, יש לוודא מלאי ראוי של שתייה ונוזלים עבור הילד, היות וסכנת התייבשות קיימת גם כאשר המזגן ברכב דולק.
- מומלץ להניח את המכשיר הסלולרי, הארנק, התיק או כל חפץ חשוב אחר מאחור, כך לא יתרחש מצב בו הנהג יצא מהרכב בלי להבחין בילד שנשאר מאחור.
- יש לוודא כי כל הילדים ירדו מהרכב לאחר חנייתו. באם ילד חסר, יש לבדוק מייד אם הוא לא הושאר ברכב או נכנס לתא המטען ולא יכול היה לצאת.
- מפתחות או שלט רחוק המאפשר הסרת הנעילה של הרכב יהיו רחוקים מהישג ידם של ילדים.
- יש להיות מודעים לכך ש:
- ילדים מסוגלים לשחרר את מעצורי הרכב תוך כדי משחק, ולדרדר אותו ובכך לסכן את עצמם ואחרים.
- חשוב לשמור על בטיחותם של ילדים, דווקא כאשר בימים בהם אין סדר קבוע וההתנהלות אינה מאורגנת, למשל: בימי משבר, מועדים וחופשות.
- ברכבים רבים, החלונות החשמליים עדיין יכולים להיות מופעלים גם כאשר הרכב אינו מונע והמפתחות הוצאו ממנו.
- יש להסביר לילדים שאין לשחק, לא בתוך הרכב ולא מחוצה לו.
- במידה וילד נמצא כשהוא כלוא ברכב, יש להוציאו במהירות המיידית, ובמידה והוא חם או מרגיש ברע יש לפנותו לטיפול מיידי.